Nya Yh-utbildningar som gynnar basindustrin och deras leverantörer

Fredagen den 26 januari, presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan vilka ansökningar som beviljats och därmed får ingå i yrkeshögskolan med en första start under hösten 2018 eller våren 2019.
 

Sandvikens kommun fick två viktiga utbildningar beviljade inom teknik och tillverkning:
- Kvalificerad automationstekniker
- Kvalificerad verkstadstekniker, blått certifikat

För Avesta, Borlänge och Sandviken har basindustrin och dess leverantörer särskilt stor betydelse och ett samarbete pågår inom regionernas vuxenutbildning avseende kunskapsförsörjning. Kvalificerad arbetskraft är en förutsättning för basindustrins långsiktiga överlevnad och grunden för en positiv samhällsutveckling.
 
”Detta är utbildningar som har en viktig funktion att fylla för företagen i regionen” säger Marie Hjelm, rektor och enhetschef på Vuxenutbildningen Integrationsenhet i Avesta. ”Utbildningarna behövs och vi är glada att de startar i Sandviken”.
 
I Borlänge finns bla Yh-utbildningen ”Underhållstekniker inom processindustrin”. En utbildning där ansökan öppnar 5 mars med kursstart i september.
 
Mora kommun hade ansökt om att få starta yrkeshögskola för ”Produktionstekniker med inriktning robotteknik och CNC”, men Myndigheten för yrkeshögskola beslutade att säga nej. Utbildningen skulle ha skett i nära samarbete med tillverkningsindustrin i Mora.
Det råder stor brist på kompetent personal i branschen och en förhoppning var att utbildningen skulle ha underlättat rekryteringen till företagen i Mora, så kommunen kommer inte ge upp.
 
Nu går arbetet vidare för att locka nya medarbetare till industrin med #densmartaindustrin
 
Mer information om Yh-utbildningarna i Sandviken:
Anders Jakobsson, jakobsson@edu.sandviken.se eller ring 026 24 15 39
Mer information om samverkan mellan kommunerna:
Lena Norrström, lena.norrstrom@iucdalarna.se eller ring 070 287 72 24

Läs mer om nya beviljade Yh-utbildningar här!
 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter