Produktionsutveckling

Produktionsutvecklingen är kärnan i den tillverkande industrin, och så även i vår verksamhet. Produktionsutveckling innefattar flera områden, så som processförbättringar, kvalitetskontroll, teknisk innovation och personalutveckling. I slutändan handlar det om att ständigt förbättra och anpassa produktionsprocesserna för att möta marknadens krav och företagets mål, genom att använda innovativa metoder och teknologier.
 

IUC Dalarnas roll inom produktionsutveckling

IUC Dalarna kan ge stöd, råd och hjälp kring hela eller delar av produktionsutvecklingen. Vi har god kompetens inom området och har ett brett kontaktnät till konsulter som i sin tur är särskilt duktiga inom specifika områden. Vi hjälper er med utvecklingsprojekt utifrån era specifika förutsättningar, genom att erbjuda struktur och stöd för att ta er från punkt A till punkt B i er utveckling.

Vi stöttar er i processen utifrån era utmaningar och behov, kopplat till intressenters krav, omvärld och framtidsspaningar.
Vi stöttar er i processen utifrån era utmaningar och behov, kopplat till intressenters krav, omvärld och framtidsspaningar.

Övergripande områden inom produktionsutveckling

Organisationsstruktur: Nyckeln till framgång och hållbara resultat från produktionsutveckling utgår från grundläggande organisationsstruktur, vision, strategi, kultur, arbetsmiljö och förändringsledning. 

Resurseffektiv produktion: Det finns stora möjligheter att arbeta mer resurseffektivt. Det handlar om att strukturera, tydliggöra roller, arbetsuppgifter och flöden, samt att lära organisationen nya rutiner och arbetssätt som bygger på ständiga och systematiska förbättringar. 

Energiomställning: Genom energieffektivisering och effektoptimering minskas miljöpåverkan och kostnader.

Cirkularitet: Cirkularitet går att applicera på hela produktionssystemet: från produktutveckling, design och produktion till spill och återvinning. Cirkulära arbetssätt och cirkulära affärsmodeller är viktiga delar i omställningen till en cirkulär ekonomi som behöver ske genom hela värdekedjan.
 
Digitalisering: Digitalisering är en central drivkraft för modern produktionsutveckling eftersom det handlar om att integrera digital teknik och lösningar för att förbättra, effektivisera och optimera tillverkningsprocesser. Digitala lösningar bidrar till att minska kostnaderna, förbättra produktkvaliteten* och förmågan att snabbt reagera på förändringar i marknaden. Digitalisering möjliggör automatisering av produktionsprocesser genom användning av robotar, CNC-maskiner och andra automatiserade system. Digitalisering kan även handla om Internet of Things, dataanalysering, integrering av leveransskedjan, 3D-printing samt kvalitetskontroll. 

*Här kan du läsa om hur vi kan stötta er inom produktutveckling.
 

Vår arbetsmodell - IUC Processen

Identifiera:
Vi kommer ut till er och hjälper er med att analysera fram behov och möjligheter.
Initiera:
Vi hjälper er att paketara utvecklingsprojekt och att hitta resurser som kan vara ett stöd i genomförandet.
Utföra:
Utförandet sker utifrån era unika förutsättningar med stöd av externa resurser i form av kompetens och ev. medfinansiering.
Utvärdera:
Vi utvärderar vårt arbete i projekten för att vi skall kunna utgöra ett ännu bättre stöd åt er i nästa projekt.

Kontakta oss

Bosse Lilja
VD
070 345 04 91
bosse.lilja@iucdalarna.se