Industrinatten 2023 i Mora - Orsa - Älvdalen

​Industrinatten är en kraftsamling för att visa upp industrin och underlätta företagens framtida rekrytering. 

Under Industrinatten möts unga och representanter från företag. Ungdomar får en unik chans att få kontakt med enarbetsmarknad som idag har en fantastisk bredd av olika yrkesroller och branscher, inte minst i Mora, Orsa och Älvdalen.
 

loading...

Foto: Maria Lyly Corlin, FM Mattsson samt PeO Sjöberg, IUC Dalarna

Formar norra Dalarnas tekniska framtid

Moragruppen spelade en central roll under Industrinatten i Mora, Orsa och Älvdalen. Genom att öppna dörrarna för elever från grundskola och gymnasium visade företagen inte bara den mångfald av möjligheter som industrin erbjuder, utan också sin aktiva roll i att forma norra Dalarnas tekniska framtid.

Genom att erbjuda insikter, samarbeten och öppna för framtida innovation stärker Moragruppen inte bara sina egna företag utan positionerar hela regionen som en ledande kraft inom den tekniska utvecklingen.

Se SVT:s reportage här>> Elever på industribesök för att hitta framtida arbetsgivare

Läs Siljan News reportage här>> Skolelever lärde sig om industrins behov under Industrinatta 

...och om Emma Frans föredrag här>> Forskaren talade om ”Fake News” inför eleverna på Moraparken

Stort tack till alla inblandade!

"Att skilja fakta från trams med ett vetenskapligt förhållningsätt"

Emma Frans föreläste om att navigera rätt i en digital era präglad av AI, fake news och informationsöverflöd.

Hon utrustade eleverna med strategier för att kritiskt analysera information och nyhetsflöden.

Emma är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford.

Industrinatten 2022 i Mora

Industrinatten i Mora den 15 december 2022 är en kraftsamling för att visa upp regionens industriföretag och underlätta företagens framtida rekrytering. Under Industrinatten möts unga och representanter från företag. I år kommer över 250 elever få en unik chans att få kontakt med en arbetsmarknad som idag har en stor bredd av olika yrkesroller och branscher.

Elever från årskurs 9 i Mora och Älvdalen och Mora gymnasiums Teknik, Industri - och Naturvetenskapliga program kommer att få inspirationsföreläsningar och besöka olika industriföretag i Mora, Orsa och Älvdalen.

Måns Thulin, forskare inom AI, kommer att ge en föreläsning om artificiell intelligens.  Vad är AI - och hur fungerar det egentligen? Vad händer inom AI-forskningen idag? Hur kommer AI förändra samhället och påverka framtidens jobb? Vad kommer AI spela för roll inom industrin? Måns ger svar på de här frågorna och många fler.

Världens energisnålaste rälsfordon heter Eximus och står på scenen i Moraparken.
Föreläsning ”jag är extraordinär – det är du med”.
Eleverna bussas ut på studiebesök till våra industriföretag i Mora och Orsa.

Lyssna på radioinslag om industrinatten här>>
Läs mer om hur dagen var på Siljan News här>>


Industrinatten i Mora arrangeras av Mora och Älvdalens kommuner, Moragruppen -industriföretagen i Mora Orsa och Älvdalen och Teknikerjakten.

Vad tyckte ungdomarna om Industrinatten?

Mattias, Terje, Vide och Adel var mycket intresserade av att lära känna olika arbetsplatser. Foto, Dan Gustafsson Mattias, Terje, Vide och Adel var mycket intresserade av att lära känna olika arbetsplatser. Foto, Dan Gustafsson

Ungdomar nyfikna på att få veta mer om utbildning och arbetsmarknad

Den 15 december arrangerades Industrinatten i Mora - en aktivitet som syftar till att visa upp vilka fantastiska industriföretag vi har i Mora, Orsa och Älvdalen samt hur kul och inspirerande det är på våra arbetsplatser. Närmare 300 ungdomar deltog. Vi var på plats och fick chansen att höra vad några av dem tyckte om arrangemanget.

"Besöken gav oss absolut ny kunskap om branschen. Det var kul att besöka företagen och det var särskilt kul att själv få prova på grejer!"

Viktigt att lära känna olika arbetsplatser

Merparten av ungdomarna går i årskurs nio och ska snart göra sina gymnasieval. Vi träffade Viktor, Terje, Adel, Vide och Mattias och fick en pratstund med tre av dem. Av en ren slump stötte vi på dessa killar som visade sig vara mycket intresserade av vad vi hade att berätta. De ville veta mer om arbetslivet och tyckte det var viktigt för dem att få en chans att träffa företag och lära känna olika arbetsplatser.

Vide och Mattias tyckte det var inspirerande att vara med på Industrinatten och tyckte att de fick en bättre förståelse för industrin. Båda två är från Mora och ska snart göra sina val till gymnasiet. De beskrev sina intressen i livet, och hur de tänker kring framtiden och valet till gymnasieskolan?

Mattias: Mina intressen är att gymma och hänga med kompisar. Min dröm är att bli professionell bodybuilder och tävla i hela världen. Jag vill gå på IB i Mora, för att det är en utbildning som ger möjligheter för fortsatta studier i andra länder.

Vide: Mina intressen är ungefär samma som Mattias. Fast jag drömmer inte om att bli bodybuilder. Men jag funderar också på IB, med inriktning mot ekonomi, eftersom jag vill driva UF-företag. Men det skulle vara kul att läsa teknik också.

De besökte Marab och Dala Laminat och tycker att besöken gav dem en större kunskap om tillverkningsindustrin. Så här berättade de:
- Besöken gav oss absolut ny kunskap om branschen. Det var kul att besöka företagen och det var särskilt kul att själv få prova på grejer. På Marab fick vi styra en av företagets robotar och på Dala Laminat fick vi sätta ihop flera tunna och lätta material till ett superstarkt men fortfarande lätt material, som tex kan användas till väggar i lastbilsskåp eller ambulanser.

De tyckte även att det var kul att höra om hur studenterna utvecklade Eximus, och hur de på så kort tid kunde bygga en farkost som slår världsrekord! De hade gärna hört mer om hur studenterna testade material och hur de lyckades så bra med projektet.  
 

Viktor besökte Mafi och FM Mattsson och tyckte även han att besöken bidrog till en bättre kunskap om hur det är att jobba i industrin. Foto: Dan Gustafsson Viktor besökte Mafi och FM Mattsson och tyckte även han att besöken bidrog till en bättre kunskap om hur det är att jobba i industrin. Foto: Dan Gustafsson

Viktor är ytterligare en kille med en klar bild av vad han vill med den närmaste framtiden

Vi träffade även Viktor från Mora. Viktor berättade att han just nu inte har några särskilda intressen, men att han tidigare spelade en del datorspel. Nu för tiden gymmar han hellre. Viktor besökte Mafi och FM Mattsson och tyckte även han att besöken bidrog till en bättre kunskap om hur det är att jobba i industrin. Även Viktor har en rätt klar bild av vad han ska välja för gymnasieutbildning och om vad han vill med den närmaste framtiden. Viktor kommer att välja industriprogrammet i första hand, elprogrammet i andra och Teknikprogrammet i tredje hand. Efter gymnasiet vill Viktor bo kvar i Mora och jobba inom industrin, gärna som CNC-operatör.

Så roligt det skulle vara om vi fick se dessa killar ute på våra industrier om några år!