Omställningslyftet framtidssäkrar svenskt näringsliv

Storsatsning för att underlätta företagens klimatomställning.

– De flesta företag förstår att andra tider väntar och att de behöver ställa om, men många kämpar ändå med att förstå vad de behöver ställa om till och riskerar därför att bli alltför passiva, säger Andreas Johansson, forsknings- och affärsutvecklingschef på RISE, som har varit med och initierat satsningen.

– Den tillverkande industrin är en bärande del av svensk ekonomi och för att Sverige fortsatt skall ha en stark position och vara konkurrenskraftigt som tillverkande land är det helt vitalt att vi kan erbjuda företagen stöd i den pågående omställningen, säger Thomas Nilsson vd IUC Sverige AB.

Satsningen bygger vidare på metodiker och tillvägagångssätt som tidigare framgångsrikt har använts i bland annat Produktionslyftet för att systematiskt skapa kraft att förändra i företag, med utgångspunkt i deras egna utmaningar och behov. Ambitionen är att fler företag skall få högre kunskap om hur deras verksamheter kan bidra till klimatmålen och stöd för att genomföra konkreta åtgärder samt ökad egen förmåga till fortsatt förnyelse. Projektet är starten för ett långsiktigt arbete där stödet till företagen kommer utvecklas under projektets gång. Initialt kommer projektet bland annat att erbjuda behovsanalyser, workshops och startprogram  som hjälper företagen med de unika utmaningar och möjligheter som finns.

-Det kommer att krävas en omfattande global omställning de kommande årtiondena. Vi behöver bygga upp samhällen utan klimatpåverkan, fasa ut de fossila bränslena och ställa om till ett hållbart nyttjande av naturresurserna. Utan näringslivet kommer vi inte klara av det här. Jag är därför glad för den här satsningen och hoppas att den kan bidra positivt till många företags arbete för omställningen, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige fyller på:
– Tekniken för att minska växthusgasutsläppen radikalt finns till stora delar tillgänglig idag. Nu gäller det att företag över hela linjen också ser vilka affärsmöjligheter som finns i omställningen. Den här satsningen bidrar till att företagen kan hitta vägar att stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria.

Satsningen initierades via Regeringens samverkansprogram för Näringslivets klimatomställning​ via initiativ från å ena sidan Naturskyddsföreningen och IF Metall och å andra sidan RISE och Fossilfritt Sverige. Genom Samverkansprogrammet Näringslivets digitala strukturomvandling har även bland annat Teknikföretagen och SISP varit pådrivande.

– Det är väldigt roligt att se att regeringens samverkansgrupp nu ger konkreta resultat. Det är ett av flera viktiga steg på vägen för att skapa rätt förutsättningar för den gröna omställningen, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

 

Tillväxtverket satsar nu, tillsammans med RISE, SISP, Energikontoren, IUC och IVL, totalt ca 150 Mkr för att coacha, inspirera och synliggöra för företag och organisationer vilka steg som kan tas för att komma vidare i klimatomställningen.

Satsningen riktar sig främst till små och medelstora företag och syftar till att visa på affärsmöjligheter och skapa konkurrenskraft i omställningen.

Målgrupp: 
Små och medelstora företag
Inleds: Jun i 2022 och avslutas aug 2023
Organisationer som deltar i genomförandet:
SISP Service & Development AB
Region Västernorrland
Kista Science City AB
Skånes Kommuner
Energikontoret i Mälardalen AB
STIFTELSEN COMPARE KARLSTAD COMPETENCE AREA
Innovatum Progress AB
Stiftelsen Dalarna Science Park
Energikontor Sydost AB
IVL Svenska Miljöinstitutet AB
Energikontor Norr AB
IUC Sverige AB
Södertälje Science Park AB