Nyheter

2022 > 06

I Borlänge har nya stjärnor examinerats till underhållstekniker inom processindustrin.

Juryns motivering: "Guldnyckeln tilldelas Madelene Ståhlberg och Therese Andersson för deras mycket goda resultat samt för att på ett föredömligt och kamratligt sätt ha inspirerat och delat med sig av sin kunskap till sina medstuderande samt på sina LIA-platser."
 

TREND 1: Kolavskiljning innebär att filtrera ut koldioxid ur avgaser eller direkt ur luften för att motverka klimatkrisen. Tekniken blir alltmer tillgänglig och kan på sikt bli ett krav. Detta innebär möjligheter för företag som kan bli underleverantörer till en växande bransch, men också utmaningar för de företag som behöver se över sina egna koldioxidutsläpp.
TREND 2: Inflationen förändrar landskapet för alla branscher, och påverkar industrin som redan har svårt att locka talang och där kompetent och kunnig personal utgör en stor kostnad. Det kan bli aktuellt med nya prioriteringar, en ny situation för lönesättning, fackliga frågor och förändrade ekonomiska beslut.
TREND 3: Sensorer, chip, datorer och RFID-taggar är avgörande för att kunna leverera och producera produkter. Efter halvledarkrisen under covid-19 börjar många företag lägga större vikt vid inköp av halvledare. Nu ser man över sina värdekedjor och har större fokus på strategiska inköp snarare än inköp som styrs av kostnad i det korta perspektivet.
 

Ett 25-tal personer från olika företag fick ta del av Setra i Långshyttan. En anläggning som tillverkar korslimmade träelement, KL-trä. Setra beskrev sitt arbete nu och hur de tänker inför framtiden. KL-trä som är ett miljöalternativ i byggbranschen, med högre produktivitet, snabbare byggtid och lättare transporter, några av de faktorer som bidrar till bättre miljö. 

Är ni ett litet eller medelstort tillverkande företag som vill utveckla er tillverkning mot högre grad av automatisering eller robotisering? Då finns möjlighet att söka ekonomiskt stöd för att ta in extern kompetens som hjälper er att utveckla arbetet kring automation.

Nyhetsbrev

IUC Dalarnas nyhetsbrev kommer några få gånger per år. Här kan du prenumerera:

Här hittar du nyheter från fler IUC-bolag:

Från IUC Sverige
Från IUC Syd
Från IUC Väst
Från IUC Kalmar Län
Från IUC Stål & Verkstad