Ungdomar på praktik

Framtiden är ljus och ungdomar till svensk industri är viktigt för framtiden!


För att fortsatt kunna ligga i framkant inom svensk industri utbildar vi fler duktiga medarbetare. På Sveden Trä i Äppelbo träffade vi Emma - ett av sågverksindustrins unga framtidshopp!


Hej Emma! Vem är du?


Emma Dismats Bertilsson
18 år
Bor i Vallerås, utanför Malung

Går Åk3 på El- och Energiprogrammet i Malung, inriktning Elteknik

Intressen: Just nu är körkortet högt prioriterat och jag gillar att köra bil, umgås med familj och vänner. Jag spelar gärna gitarr också.

Vad fick dig att välja El- och Energiprogrammet?

Det viktigaste för mig var att utbildningen är praktisk. Jag ville helst vara kvar i Malung, men funderade ändå på en utbildning i Vansbro, innan jag till slut valde Elprogrammet i Malung.

Dalarna är ett starkt och stolt industrilän, med mängder av kompetenta företag inom många olika branscher. Vi tillverkar stål i världsklass och är innovativa inom träbyggnad. Vi tillverkar världsledande batteriladdare, komponenter till Ukrainas energiförsörjning, knivar till Japan, bromsar och kopplingar till tåg i hela världen och är ledande inom hud- och hårvårdsproduktion. Vi har hur mycket utveckling och tillverkning som helst i Dalarna ­- utan att vi ens lägger märke till det.

APL (praktik) är viktigt på ett yrkesprogram. Var gör du på din APL?

Jag har varit på olika företag där jag dragit om en hel del el i lägenheter och kontor, vilket är kul men ibland kan bli lite enformigt. Jag ville prova på andra typer av el-jobb också så jag frågade Sveden Trä om jag fick prova att göra APL hos dem. Jag började där efter sommaren.

På ett sågverk är det helt annorlunda att vara elektriker mot att installera i bostäder och kontor. Det är stor variation här på sågen, och det är kul. Men variationen gör ibland att jag blir osäker, eftersom det hela tiden är nya uppgifter, som jag inte gjort förut. Eftersom min utbildning på skolan riktar sig mot installation i byggnader har jag inte heller fått möjlighet att lära mig om ”industriel”. Det hade varit jättebra om vi fått prova på det och tränat lite på skolan.  

Var tror du att du gör ett halvår efter studenten?
Jag hoppas jag bor kvar i Malung och har fått ett jobb!

Tack för ett trevligt besök på ditt ”kontor” på Svedens Trä i Äppelbo. Lycka till med utbildning, körkort och jobb!