Industrinatten

Industrinatten i Sandviken och Hofors, 2019

Industrinatten har genomförs i samarbete med Smart industri Norra Mellansverige, 2047 Science Centrer, Sandvikens kommun, Hofors kommun samt deltagande företag .

Industrinatten ger skolor en unik möjlighet att låta elever komma ut på olika industriföretag där de kan bilda sig en egen uppfattning om yrkesroller, arbetsmiljöer och framtida möjligheter. Många unga tvekar att välja industriförberedande program på gymnasiet. Skolan och företagen har därför en stor och viktig uppgift att förklara för eleverna hur industrisektorn faktiskt ser ut idag, med högteknologiska, utmanande och varierande arbetsuppgifter, och med goda möjligheter att få jobb direkt efter gymnasiet, med bra lön.

För företagens kompetensförsörjning i framtiden är Industrinatten en viktig kanal för att profilera sig mot kommande eventuella medarbetare. Mer information om industrin och filmer för inspiration hittar du här!
Industrinatten på SVT's lokala nyheter.

419 elever deltog i Sandviken och 150 elever i Hofors. En enkät genomfördes efter dagarna och över 50% av eleverna har lärt sig mer om industrin och industriföretagen i regionen. 

Genomförandet i Sandviken

Det var en spännande dag i Sandviken, 419 elever från årskurs 8, ett 30-tal elever och 65 elever från årskurs 2 Göranssonska skolan var med som stöd till elever och lärare. Dessutom var det  27 företag/aktörer som öppnade dörrarna till sina företag och/eller ställde ut på mässan. Totalt handlade det om uppåt 600 personer som var involverade på något sätt.
 
Eleverna anlände till Folkets Hus och Sofia Källström från 2047 Science Center startade dagen. ”Pella” Grönberg kommunalråd i Sandvikens kommun invigde.
Nicholas Fernholm föreläste om AI och digitalisering nu och i framtiden. Han fick många bra frågor från eleverna och sa efteråt att han hade föreläst för många företagsledare men aldrig fått så bra och svåra frågor, men det kanske ska vara tonåringar som ställer sådana frågor.

Därefter gick trömmen mot de 10 bussarna som skulle ta ut eleverna på företagsbesök. Halva gruppen åkte till Sandvik och andra halvan till 12 SME företag, efter en timme bytte de så de som var på Sandvik åkte till SME-företagen och tvärtom.

Sandvik har lagt ner ett jättejobb på att visa det bästa de har som de själva uttryckt det. De olika avdelningarna hade fått till ett bra program, även de andra företagen har ansträngt sig och gjort ett bra program.
När eleverna kom tillbaka kl 16.00 fick de pizza och möjlighet att besöka minimässan med ett 20 företag och andra aktörer som ställde ut, bl a Högskolan i Gävle, Gymnasieskolorna med teknisk inriktning, Unesco, Teknikcollege, Rapatac, 2047 Science Center med Maker Tour bussarna och Teknikcollege. Vi hade bl a med 3d-printer, svetssimulator och VR-glasögon.

Vad vi kan förstå så var det en lyckad Industrinatt som genomfördes under en em i Sandviken.
 

Genomförandet i Hofors

Inledningstal av Jonatan Alamo Block.
"Ni kommer att få jobba med lösningar! Ni kan komma att lösa de problem som finns idag! Detta är en möjlighet för er att ta del av de ASverige- och världsledande företag som finns i vår region".

Röde Nyström från 2047 Science Center hälsade alla 150 välkomna till Industrinatten, presenterade upplägget och vad som kommer att hända under em.

Måns Thulin försökte förklara hur AI används och att nu går utvecklingen fort. Alla vi som var på plats kommer att eller använder det redan, på något sätt. 

26 september i Sandviken på Folkets Hus

Program: 
12.00-13.00, insläpp från 11.30

Uppstart & föreläsning med Nicholas Fernholm.

En föreläsning om hur automation, AI, digitaliseringen kommer påverka världen på kort och lång sikt.
 
Nicholas Fernholm, fantastisk föreläsare och tillika chef för transportrobotarna på Nya Karolinska sjukhuset i Solna fokuserar i sin föreläsning på hur teknik påverkar oss och hur AI, nya generationen och automation är nycklarna för att förstå och förbereda sig för framtiden.
Nicholas är en engagerande föreläsare och arbetar aktivt med implementation och förvaltning av automatiserade lösningar. Hans föreläsningar är inspirerande och underhållande med fokus på de största faktorerna som påverkar framtiden.


Han arbetar idag också med att hjälpa företag hantera digitaliseringen.

13.00-16.00
Besök på företag i Sandviken


16.00-17.30
Mässa, mat, mingel & prisutdelning


Kontaktuppgifter om du vill veta mer:

Marita Forsell, IUC Dalarna, 072 503 75 58, marita.forsell@iucdalarna.se
Marcus Haglöf, 2047 Science Centrer, 070 214 57 76, marcus.haglof@2047.nu
Anne-Marie Morell Östlund, samordnare skola näringsliv Sandvikens kommun, 026 24 15 18, anne-marie.morell-ostlund@edu.sandviken.se

Följande företag/aktörer deltar under Industrinatten i Sandviken:
ABB, Almab, Ambulansproduktion, Biab, Bumax, Elektro-Kapsel, Enerco, IPCO, Leaneco, Lumek, Midroc, Mk3D, Sandvik AB, Sandvik Coromant, Sitab, Stimek, Syntronic, Wetterlings, Rapatac, 2047 Scince Center, Unesco, Teknikcollege, Högskolan Gävle, Göranssonska skolan, Bessemer Teknik, Real Teknik och IT.

19 september i Hofors på Folkets Hus

Program:
13.00-14.00, insläpp från 12.30
Uppstart & föreläsning med Måns Thulin.

Artificiell intelligens, AI, spås förändra alla delar av samhället under de kommande årtiondena. Vad kommer att hända och vad kommer det att innebära? Hur fungerar egentligen AI? Hur kan man lära en dator tänka? Att förstå vad en bild föreställer? Varför är AI-forskare besatta av att lära datorer att spela gamla tv-spel? 

14.00-16.15
Besök på företag i Hofors


16.15-18.30
Mässa, mat, mingel & prisutdelning


Kontaktuppgifter om du vill veta mer:

Marita Forsell, IUC Dalarna, 072 503 75 58, marita.forsell@iucdalarna.se
Marcus Haglöf, 2047 Science Centrer, 070 214 57 76, marcus.haglof@2047.nu
Eva Kjellsson, Entré Hofors, 0290 77 18 05, eva.kjellsson@hofors.se

Följande företag deltar under Industrinatten i Hofors:
ArcMetal, Enerco, Lepro, Midroc, Ovako Science Centre, Ravina, Simson Power Tools, SKF Coupling, Sorption, Värmevärden.

Måns Thulin
Måns Thulin

Här hittar du material att använda inför Industrinatten.