Nyheter

2023

Den 23 november deltog inte mindre än femton Dala-företag samt representanter för Högskolan Dalarnas magisterprogram ”Energieffekt byggande” på en grundutbildning i IUC Dalarnas modell för Hållbarhetsarbete för Industrin; HAI. 

"Svenska innovationer som skapar internationellt intresse – och vikten av framgångsrik företagsamhet." 

Den 25:e oktober samlades IUC Dalarna, politiker, företag med flera i Riksdagen, där Rodin Genoff presenterade boksläppet av ”Constructing Swedish Sovereignty”, som tryckts med hjälp av Sparbankstiftelsen Dalarna.

Boken är ett resultat av ett flerårigt samverkansprojekt där Region Dalarna varit projektägare, och visar på flera mervärden som skapas av samverkan.

"Inspiration, flera bra verktyg samt konkreta tips på hur man kan visualisera för samsyn för att nå hållbarhetsmålen." 

Det var några av deltagarnas behållning efter gårdagens seminarium i miljövärdeflödesanalys tillsammans med Produktionslyftet och RISE.

En miljövärdeflödesanalys används i hållbarhetsarbetet och är en metod för att identifiera och analysera miljöpåverkan och resursanvändning i ett företags verksamhet. 
Vid seminariet kommer dels en översiktlig beskrivning av traditionell värdeflödesanalys göras liksom en beskrivning av vad som tillkommer i en miljövärdeflödesanalys.

Behovet av kunskap fortsätter att öka, samtidigt som det kan vara svårt att hitta möjligheter att genomföra utbildningar. Utan kompetens står verksamheten stilla. Ta vara på den möjlighet vi erbjuder. 
Sedan 2020 har vi utvärderat och tagit fram olika utbildningsmetoder som gör det enklare att genomföra kompetensutveckling för medarbetarna. Vi har också etablerat ett brett nätverk av högkvalitativa utbildningsleverantörer.

Intervjuer med 400 små och medelstora industriföretag över hela landet ger inblick i industrins utmaningar och möjligheter. Nätverket IUC Sverige har nu tagit fram en fjärde rapport om hur Sveriges små och medelstora industriföretag arbetar med hållbarhet.

Att beskriva sitt hållbarhetsarbete är inte lätt. Ibland hör vi "men det här är ju ett arbete vi måste göra ändå". Eller, "ingen vill väl veta vad vi gör". Men att beskriva sitt hållbarhetsarbete kan vara viktigt ut många synvinklar.
Det är fördelaktigt för företag att beskriva sitt hållbarhetsarbete, för att visa transparens, bygga förtroende och visa att man tänker framåt. Hållbarhetsfrågor blir alltmer centrala och att aktivt kommunicera om hållbarhetsarbete är en viktig del av att vara en ansvarsfull och framgångsrik organisation, inte minst för att locka till sig framtida kompetenser.

Utbilda dig var du vill, när du vill!

Genom IUC Dalarna har du möjlighet att teckna prisvärda licenser för utbildningar hos Diploma.
Du kan välja mellan över 450 olika utbildningar, inom ett tjugotal olika kategorier, med en utbildningslängd från 10 minuter till 9 timmar.

Skydda det viktigaste du har med rätt säkerhet! 
Hackerattackerna har ökat explosionsartat de senaste åren. Endast ca 3-5% av dessa polisanmäls vilket, utifrån statistisk från 2021, skulle innebära att ca 1000 företag drabbades under 2021. Andelen drabbade företag ökar och stora, såväl som små företag drabbas. Globalt ökade cyberattackerna med 38% under 2022.

”Hur ska man som företag åstadkomma förändringar i en verksamhet som redan har fullt upp med dagliga leveranser?”
Det är hela tiden stora utmaningar för industrin men samtidigt stora möjligheter att möta dessa! Den hållbara och digitala transformationen med ökad konkurrens är några.

Innovationsprojekt för små och medelstora företag.
Det tidigare EU-finansierade PIMAP-projektet går nu vidare som PIMAP4Sustainablility där det går att söka pengar till innovationsprojekt för små och medelstora företag. Har du en idé som använder sig av teknik som baseras på LJUS (fotonik) av något slag finns möjlighet att söka bidrag upp till 60 000 Euro. Det kan handla om allt inom laserteknik men också om givare, sensorer, analysutrustning, AR/VR, mm, kopplat till t.ex. automation och digitalisering. Projektet ska även ha kopplingar till något av områdena avancerad tillverkning, avancerade material, metallindustrin eller mera generell industriell produktion.

I framtiden kommer hållbarhet att vara en hygienfaktor. Storföretagen skärper sina krav i snabb takt och om man vill framtidssäkra sin verksamhet i en internationell leveranskedja är det viktigt att ligga steget före och följa sina kunder. Nu presenterar Exportarena Dalarna en färsk undersökning där tolv stora internationella företag berättar om hållbarhetskrav och rekommendationer som de tycker att små-och medelstora företag som är underleverantörer ska titta extra noga på. Storföretagen är representerande inom industrier såsom fordon, stål, energi, mineral, virke och skog.

Boxholms Profil AB vill ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå och har deltagit i Kickstart Hållbarhet inom Omställningslyftet.
Företaget började med tillverkning av rullformade stålprofiler 1981 och levererar i dag till ett stort antal branscher i Sverige och internationellt. 

– Många av oss blev förvånade hur hållbarhet så tydligt kopplar till affärsnyttan i företaget. Det blev också en viktig del för att få med oss personalen i arbetet. Jag tror att det i de allra flesta fall finns en ekonomisk vinning i hållbarhet, det gäller bara att hitta rätt vägar och argument, säger Cecilia Dufmats, Hållbarhetsansvarig på Boxholms Profil.
13 april startar Kickstart Hållbarhet i Dalarna. Där du deltar utan kostnad.

Vad händer i omvärlden som kan ha betydelse för dig och ditt företag? Med hjälp av KairosFuture plockar vi ut trender och ger dig tre exempel inom varje trend.

1. Det våras för kärnkraften och de små modulära reaktorerna
I skuggan av elkrisen och försöken att göra sig oberoende av rysk gas sker en attitydförändring gällande kärnkraftens framtid. Vad som bara för några år sedan låg sorterat under högen ”avveckla” på flera länders to-do-listor ser nu i stället ut att få en renässans. Så även i Sverige.

2. Industrin möter Metaverse
2021 bytte Facebook namn till Meta för att demonstrera sin framtidstro på Metaverse –en förlängning av internet där virtuella världar suddar ut gränserna mellan att vara offline och online.

3. Ökat fokus på säkerhet i cybermiljöerna
Digitaliseringen genomsyrar i stort sett alla områden i samhället och den digitala omställningen pågår för fullt. I och med det ökar sårbarheten för att utsättas för cyberattacker som också har blivit alltmer avancerade. Cybersäkerhet har seglat upp som en av de viktigaste frågorna att lösa för många myndigheter, företag och organisationer.

Nyhetsbrev

IUC Dalarnas nyhetsbrev kommer några få gånger per år. Här kan du prenumerera:

Här hittar du nyheter från fler IUC-bolag:

Från IUC Sverige
Från IUC Syd
Från IUC Väst
Från IUC Kalmar Län
Från IUC Stål & Verkstad